tiistai 25. huhtikuuta 2017

Kuvaa ja ääntä Facebookista

Tehtävänä oli tutkia jotakin sosiaalisen median sovellusta, jossa voidaan käsitellä kuvaa ja johon voidaan liittää mukaan ääni. Päätin valita tarkastelun aiheeksi Facebookin. Facebook on meille kaikille tuttu sovellus, jonka toiminnot ovat kuitenkin kehittyneet huimasti julkaisuvuodesta 2004. Tässä postauksessa käsittelen muutamaa näistä uudistuksista.

Facebookissa pystyy nykyisin muokkaamaan kuvia suoraan sovelluksessa. Kun on lisäämässä esimerkiksi uutta profiilikuvaa, sovellus antaa eri filtterivaihtoehtoja, joilla kuvaa saa muokattua. Filtterivaihtoehdot ovat kuitenkin paljon suppeammat kuin esimerkiksi Instagramissa. Lisäksi kuviin voi lisätä tekstiä, tarroja tai piirustuksia.

Facebook myös reagoi juuri nyt tapahtuviin asioihin. Esimerkiksi Tahdon2013-kansalaisaloitekampanjan aikana ihmiset vaihtoivat Facebookin profiilikuvaksi Tahdon-tekstejä ja Pariisin terrori-iskujen aikaan vuonna 2015 Facebook tarjosi filtteriä, jolla pystyi vaihtamaan profiilikuvansa Ranskan lipun väreihin.

Kuvahaun tulos haulle tahdon facebook profiilikuva

Mitä tulee äänen liittämiseen Facebookissa, perinteisiä videoita on voinut ladata Facebookiin jo iät ja ajat. Tänä päivänä kuitenkin erilaiset live-lähetykset ovat tulleet ryminällä sosiaalisen median kanaviin, joista hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Facebook Liveä. Facebookin live-lähetykset ovat suoria lähetyksiä, johon katsojat voivat osallistua ja kommentoida lähetystä reaaliaikaisesti. Lähetyksen pituus on enintään 90 minuuttia ja video jää talteen Facebook-sivulle lähetyksen jälkeen. Videon esittelytekstiä, hashtageja tai videon kansikuvaa voi muokata myös jälkikäteen. Tilastojen avulla voi tutkia videon toimivuutta. Tilastoista näkee kuinka moni on katsellut videota reaaliaikaisesti ja miten videota on katsottu live-lähetyksen jälkeen.

Kuvahaun tulos haulle facebook live

Miten hyödyntää Facebookin live-lähetyksiä työelämässä ja miksi yritysten kannattaa striimata Facebookista? Aitous ja henkilökohtaisuus sosiaalisessa mediassa on in. Facebook Liven kaltaiset suorat lähetykset vievät katsojan entistä lähemmäksi todellista hetkeä ja aitoa arkea. Lähetys lisää vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. Facebook on hyvä sovellus tähän tarkoitukseen, sillä kaikki ovat siellä jo. Kenenkään ei tarvitse ladata ja opetella uutta sovellusta tai käyttöliittymää.

Q&A

"Kysy ja vastaa" -lähetykset ovat suosittuja. Yritykset ja asiantuntijat voivat järjestää säännöllisesti lähetyksiä, joissa käsitellään tiettyjä asioita. Katsojat voivat liittyä mukaan lähetykseen ja kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä reaaliajassa.

Behind the scenes

Asiakkaita kiinnostaa, mitä tapahtuu kulisseissa. Facebook Liven kautta voi näyttää, miltä työskentely todellisuudessa näyttää. Tämä tutustuttaa asiakkaita toimintatapoihin ja luo läpinäkyvämpää kuvaa yrityksestä.

Uutiset

Live-lähetyksissä voi luontevasti ilmoittaa pienestä, nopeasta ja huomionarvoisesta sisällöstä. Samalla voi saada suoraa palautetta ja mielipiteitä katsojilta. Tämä on kätevää etenkin silloin, kun uutinen ei itsessään ole tarpeeksi blogikirjoituksen tekemiseen.

Tuote-esittelyt

Uusien tuotteiden kohdalla tuote-esittelyt hoituvat kätevästi live-lähetysten kautta. Lähetyksessä voi esitellä tuotteen katsojille, neuvoa sen käytössä sekä vastata kysymyksiin.

Oppaat ja vinkit

Usein asiakkailla esiintyy sama ongelma uudestaan ja uudestaan. Live-lähetysten avulla voidaan ratkaista asiakkaiden ongelmia ja tiedottaa niistä suuremmalle joukolle katsojia samalla kertaa.


Some-markkinoinnin tulee olla viihdyttävää ja aitoa. Erilaisten videoiden (videojulkaisujen tai suorien lähetysten) avulla asiakkaita voidaan auttaa verkossa entistä paremmin. Live-videot ovat tällä hetkellä kuuma puheenaihe ja ne saavat hyvin näkyvyyttä. Aika näyttää, mihin suuntaan live-lähetykset kehittyvät.

1 kommentti:

  1. Hienoa Anne! Aloituswebinaarissakin jo juttelimme videoiden suosion jatkuvasta kasvusta. Livelähetykset ovat varmasti yksi vastaus pitää käyttäjät kanavalla myös tulevaisuudessa.

    VastaaPoista

Itsearviointi kurssista

Uskomatonta, miten aika on kulunut ja olemme jo kurssin itsearvioinnin äärellä! Tämä kevät on ollut erityisen vauhdikas monella eri tapaa, ...